Välkommen!

Nykarleby museiförening r.f. upprätthåller Nykarleby museum, (även kallat Josef Herlers museum) sedan 1953. Muséets inredning återspeglar ett borgarhem på 1800-talet, under Nykarlebys storhetstid som sjöfartsstad. Samlingarna består av vackra möbler och andra inredningsföremål, dräkter och leksaker, samt föremål med anknytning till sjöfart och handel.

Muséets historia
 

Museet är inrymt i ett av de få hus som skonades från stadsbranden 1858, i det före detta norra Tullhuset, vars äldsta del härstammar från 1600-talet. Museets vackra rumsinteriörer är inredda med historiska föremål och smäckra möbler som speglar en borgarfamiljs hem. Kollektionen av dräkter, möbler, tavlor, skisser, fotografier och sjöfartshistoriskt material är främst från 1800-talet, med en del dyrgripar från 1700-talets slut.

Museets grundades 1951 på initiativ av bokhandlare och skådespelaren Josef Herler. Herler hade länge försökt intressera stadsborna för grundandet av ett museum. Han hade sedan sekelskiftet 1900 samlat gamla föremål med anknytning till staden och dessa blev stommen till muséet. Huset fylldes med föremål ur Herlers egna samlingar, samt med donationer och inköp. Herler hade goda kontakter till en stor del av ättlingarna till forna nykarlebybor och en del av inredningen kommer från familjerna Lybecks och Högdahls hem.

Hitta hit
 

Nykarleby museum är beläget på andra sidan Jakobstadsvägen sett från Kuddnäs, Zacharias Topelius barndomshem.

Aktuellt i muséet

Nykarleby museiförening meddelar om aktuella händelser på sociala medier.
Här till Nykarleby museum >>> facebooksida


Adress:
Jakobstadsvägen 5, 66900, Nykarleby

Förfrågningar:
Anna-Maria von Schantz 050 5835232 
Mikaela Smedinga 050 4915556 
Stig Haglund 0503393152 

Öppethållningstider

JUST NU STÄNGT...
(Må-Lö kl. 12-17) 


Övriga tider öppet enligt överenskommelse.

Entréavgifter:
2 €/vuxna 

Gruppavgifter enligt överenskommelse.

Guidning

Alltid tillgänglig, rundtur endast med guide.